skip to Main Content
knie

Knieklachten / slijtage knie

Fysiotherapie kan goed helpen in het herstel van uw knieklachten. We werken samen naar een spoedig herstel.

Grofweg kunnen knieklachten worden ingedeeld in twee groepen. Knieklachten door een trauma en knieklachten zonder trauma. In beide gevallen kan fysiotherapie een belangrijke rol spelen in uw herstel.

Een vaak gestelde diagnose bij knieklachten is artrose, ook wel vaak slijtage genoemd. Slijtage is een natuurlijke verandering binnen het gewricht wat optreedt bij het ouder worden. De kwaliteit van het kraakbeen gaat achteruit naarmate je ouder wordt. Het is niet altijd zo dat slijtage klachten geeft. Sommige mensen hebben forse slijtage en nergens last van, andere mensen hebben lichte slijtage en forse pijn. De groep mensen die klachten heeft kan bij Axon fysiotherapie goed geholpen worden voor dit probleem.

Afspraak maken

Knieklachten na een trauma

Knieklachten na een trauma ontstaan meestal in de sport, maar kunnen ook ontstaan door een val of een verdraaiing van de knie in algemene dagelijkse activiteiten.

De meest voorkomende letsels van de knie zijn:

  • Een verstuiking van de knie. Een verstuiking van de knie ontstaat vaak door een verdraaiing. Hierdoor wordt een deel van het kapsel en de banden van de knie overbelast. Dit kan beperkt blijven tot een verrekking, maar er kan ook sprake zijn van een beschadiging in de vorm van een scheur.
  • Meniscusletsel: De meniscus is onderdeel van het kniegewricht en kan bij een verdraaiing beschadigen. Deze beschadigingen bestaan er in verschillende gradaties wat ook zorgt voor verschillende prognoses wat betreft herstel.
  • Voorste kruisbandruptuur (VKB ruptuur): Een vkb-ruptuur (scheur) zien we vooral in de sporten waar veel draaibewegingen worden gemaakt. Bijvoorbeeld bij voetbal, basketbal, handbal en korfbal. De blessure ontstaan meestal op een moment dat er geen contact is met een tegenstander. De voorste kruisband speelt een belangrijke rol in de stabiliteit van de knie en een gescheurde kruisband kan gezien worden als een ernstige knieblessure.
  • Achterste kruisbandruptuur: Wanneer u een achterste kruisband heeft gescheurd, is dit meestal een gevolg van een ongeval of van sportletsel. Wanneer er een kracht op de voorkant van het scheenbeen komt terwijl de knie gebogen is, dan komt de achterste kruisband op spanning en kan afscheuren. Bijvoorbeeld van een val op de grond met een gebogen knie tijdens sporten. Of bij een auto ongeval waarbij de voorzijde van het scheenbeen tegen het dashboard aan komt.
  • Patellaluxatie (ontwrichting knieschijf): ontstaat vooral bij sporten waar veel gedraaid wordt. De knieschijf kan door een techniek direct weer op zijn plek geduwd worden. Daarna moet de knie echter nog wel herstellen.

Fysiotherapie bij knieklachten na trauma

Het behandeltraject hangt af van de ernst van de klacht. Steeds vaker wordt er gekozen voor een traject met alleen fysiotherapie. Bij een verstuiking was dit al vanzelfsprekend, maar knieklachten door een meniscusscheur of een kruisbandscheur worden ook steeds minder vaak geopereerd omdat een traject fysiotherapie vergelijkbare resultaten oplevert op de lange termijn. De behandeling van de fysiotherapeut hangt af van wat de beperkingen zijn maar zal vooral bestaan uit: revalidatie in de vorm van training van kracht en stabiliteit, mobilisatie van gewricht en spieren, coachen in de opbouw van belasting naar gewenst niveau. We hebben bij Axon fysiotherapie de kennis en de faciliteiten om u optimaal te begeleiden in uw herstel van de knie.

Fysiotherapie bij knieklachten zonder trauma

Voor alle bovenstaande klachten kunt u prima bij Axon fysiotherapie terecht. De behandeling zal bij artrose bestaan uit een combinatie van spierversterkende oefeningen/training, mobilisaties van het gewricht en advies voor belasting in dagelijks leven. Bij patellofemoraal pijnsydroom , jumpers knee en Osgood- Schlatter is advies met betrekking tot belasting erg belangrijk. Door de belasting aan te passen zullen ook de pijnklachten afnemen. Daarnaast is medische training belangrijk om de functie van de knie zo goed mogelijk te krijgen. Myofasciale pijn is pijn als gevolg van overbelasting van spierweefsel wat leidt tot triggerpoints. Triggerpoints zijn spierknopen in de spier die pijn kunnen veroorzaken. Bij Axon fysiotherapie kunt u hiervoor behandeld worden met dry needling, drukpuntbehandeling en oefentherapie/training.

Oorzaken slijtage knie

Slijtage van de knie en de symptomen die er bij horen hebben vaak meerdere oorzaken. Meestal is het een combinatie van factoren. Vaak zien we dat de familiaire component belangrijk is. In sommige families komt pijn bij slijtage meer voor, mensen krijgen dan vaker een nieuwe knie of nieuwe heup. Een grote belasting in het verleden kan ook een rol spelen. Bij erg belastende sporten of fysiek zwaar werk kan slijtage op latere leeftijd problemen geven. Ook een trauma in het knieblessure in het verleden, bijvoorbeeld een meniscusletsel of een voorste kruisbandletsel kan er voor zorgen dat op latere leeftijd slijtageklachten ontstaan. Overgewicht zorgt voor een grotere kans op slijtage.

Klachten

Slijtage van de knie geeft klachten volgens een herkenbaar patroon. In de meeste gevallen zien we een beperking in de beweeglijkheid van de knie ontstaan. De knie kan minder goed buigen en strekken.

Kenmerkend zijn de problemen bij het starten van de beweging. Bij het opstaan uit bed of bij opstaan na zitten is de knie stijf en pijnlijk. Door bewegen wordt de knie vaak weer wat soepeler. De pijn zit meestal rondom het gewricht, maar bij alleen slijtage aan de binnenzijde kan de pijn ook lokaal zijn. Door de slijtage kan er een ontsteking van het gewrichtskapsel ontstaan waardoor de knie dik, pijnlijk en warm kan worden. De pijn kan dan ook ‘s nachts problemen geven bij slapen.

Behandeling

Vaak denken mensen bij slijtage van de knie vaak aan een nieuwe knie als oplossing. Dit is echter het laatste middel wat wordt ingezet, een nieuwe knie is een grote en ingrijpende operatie waarna een lange revalidatieperiode volgt. Door te revalideren bij Axon fysiotherapie is de kans groot dat uw slijtageklachten verbeteren tot een niveau waar goed mee te leven is. Een operatie blijkt dan niet eens nodig!

De behandeling bestaat vooral uit oefentherapie. Het trainen van de knie zorgt voor een betere conditie van de spieren, een verbetering van de kwaliteit van het kraakbeen en daarnaast zorgt beweging voor een afname van pijn bij slijtage. Ook kan training bijdragen aan een afname van gewicht. Verder kan de behandeling bestaan uit het behandelen van de knie door middel van mobilisaties waardoor de beweeglijkheid van de knie verbetert. Massage en dry needling kan pijnverlichtend zijn als spierknopen die kunnen optreden in de spieren die de knie aansturen ook bijdragen in de pijnklacht.

Bij Axon fysiotherapie zijn we gespecialiseerd in het behandelen van gewrichtsklachten. We hebben de expertise in huis om u de beste zorg te geven bij slijtage van de knie. Daarnaast hebben we een goed uitgeruste trainingsruimte waar we u kunnen begeleiden in de revalidatie.

knieklachten

Voorste kruisbandletsel

Meniscusletsel

Slijtage/artrose

Patellofemorale klachten/ Osgood Schlatter/ Jumpers knee

Revalidatie na operatie

Heeft u met spoed fysiotherapie nodig?

Wij ruimen dagelijks tijd in voor spoedgevallen.
Bel 058 254 22 83 voor een afspraak.

Meer specialisaties

Axon Fysiotherapie heeft naast het behandelen van kniepijn ook andere specialisaties. Klik op een van de blokken om er meer over te lezen.

McKenzie therapie

  • Therapie bij rug- en nekpijn
Ga naar McKenzie therapie

Chronische pijn

  • Samen werken naar een oplossing voor u
Ga naar Chronische pijn

Fysiotherapie bij duizeligheidsklachten

  • Om duizeligheid te verminderen
Ga naar Fysiotherapie bij duizeligheidsklachten

Revalidatie na Covid-19 / Corona

  • om weer op kracht te komen na besmetting van Coronavirus
Ga naar Revalidatie na Covid-19 / Corona

BewegingsKeten Therapie

  • om pijnvrij te bewegen
Ga naar BewegingsKeten Therapie

Revalidatie en training

  • bij langdurig bestaande lichamelijke klachten
Ga naar Revalidatie en training

Manuele therapie

  • Bij pijnlijke gewrichten
Ga naar Manuele therapie

Dry needling

  • Bij spierverhardingen
Ga naar Dry needling