skip to Main Content
benjamin-wedemeyer-pN140LY8wn8-unsplash

Rug en bekkenklachten

Rugklachten komt veel voor en kan veel pijn en beperkingen met zich meebrengen. Rugklachten komen zowel voor in de boven als onderrug. Maar het overgrote deel van de rugklachten bevinden zich in de onderrug. Bekkenklachten worden ook vaak veroorzaakt door problemen in de onderrug. Er zijn echter ook andere oorzaken van bekkenklachten zoals klachten zoals klachten door een beperking van het SI-gewricht, bekkeninstabiliteit of door overbelasting van spieren die aan het bekken vast zitten.

Afspraak maken

Symptomen

Bij de meeste rugklachten zit de pijn vaak lokaal in de rug, maar er kan ook uitstralende pijn zijn naar de billen en de benen. De pijn is vaak zeurend zijn maar soms ook stekend en kan het bewegen ernstig belemmeren. Simpele dingen zoals bijvoorbeeld opstaan uit de stoel, overeind komen uit bed, omdraaien in bed, bukken, aankleden of zelfs gewoon rechtop staan kunnen pijn doen en moeite kosten.

Oorzaken

De oorzaken van rugklachten zijn heel divers, soms is er een duidelijke oorzaak zoals bijvoorbeeld een hernia,de ziekte van Bechterew of Scheuermann. Echter bij 90% van alle rugklachten is er geen duidelijk aanwijsbare structuur de schuldige. De klacht ontstaat vaak door een overbelasting. Klassieke voorbeelden van het ontstaan van lage rugklachten zijn: voorover werken in de tuin, na tillen van een te zwaar voorwerp. Maar ook teveel zitten in combinatie met weinig bewegen kan zorgen voor rugpijn.

Behandeling

Bij de meeste rugklachten is er sprake van een zeer gunstig verloop waarbij de klachten binnen 6 weken over zijn. Hierbij is het wel van belang dat er goed omgegaan wordt met de rugklachten.

Bij Axon fysiotherapie zijn wij allemaal manueel therapeut. Dit betekend dat we gespecialiseerd zij om mensen met rugklachten zo effectief mogelijk te helpen om klachtenvrij te worden. We hebben zeer veel ervaring in het behandelen van rugklachten en behalen hiermee uitstekende resultaten.

Geen enkele rugklacht is hetzelfde en iedereen is uniek. U kunt er dus vanuit gaan dat we een grondig onderzoek doen en alles doorspreken om zo samen tot een persoonlijk behandelplan te komen. Juist omdat niet elke rugklacht hetzelfde is, is ook niet elke behandeling hetzelfde. De behandeling kan bestaan uit: Advies, oefeningen, massage/ dry needling, uitleg, en manipulaties. Manipuleren is een vaardigheid die alleen de manueel therapeut tot zijn beschikking heeft. In de volksmond wordt dit ook wel “kraken” genoemd.

Manipulatie

Bij een manipulatie wordt niets rechtgezet en er zitten ook geen gewrichten vast. Dit wordt wel vaak gedacht en de gedachte is niet vreemd. Soms komt iemand scheef binnen lopen en na de behandeling loopt iemand weer recht naar buiten. Echter bij een manipulatie wordt er niets anders gedaan dan een gewrichtje dat even niet optimaal beweegt heel snel bewogen. Door de snelheid kan het lichaam niet reageren en verkrampen. Dit zorgt voor een ontspanning in de regio waardoor het gewrichtje weer optimaal kan functioneren. Dit kan er zorgen voor pijnverlichting en een vermindering van stijfheid in bewegen.

Massage/dry needling

Massage kan ook worden toegepast bij rugklachten, hierbij is het doel een stuk ontspanning te creëren om ruimte te maken voor bewegingsherstel. Dry needling is een behandelvorm waarbij met een fijne naald de gespannen spier wordt aangeprikt . De spier ontspant reflexmatig en daardoor kan de doorbloeding binnen de spier herstellen. Dry needling is meestal zeer effectief als het gaat om pijnverlichting.

Oefentherapie

Bij rugklachten die langer duren is oefentherapie een zeer belangrijk onderdeel. Vaak is het namelijk zo dat de belasting en de belastbaarheid van de rug niet in evenwicht zijn. Het is dan belangrijk om de rug te trainen. Dit kan thuis maar natuurlijk ook in de sportschool, er zijn geen specifieke oefeningen die altijd goed zijn. De oefeningen die u doet moeten voor u goed voelen en niet vervelend zijn. Daarom worden alle oefeningen samen met u gekozen om het ideale programma te creëren. Indien iemand al langere tijd rugklachten heeft dan kan het wenselijk zijn om onder begeleiding te trainen en zo de belastbaarheid van de rug op te bouwen.

Educatie

Bij langdurige rugklachten spelen er veel zaken een rol, ook onderwerpen die men niet gelijk aan rug klachten zou willen of kunnen koppelen. Denk hier bij aan bijvoorbeeld; Verstoorde pijnmechanismen, angst voor bewegen of bepaalde bewegingen, ervaringen uit het verleden, overtuigingen in relatie tot de oorzaak van de klachten, gewicht, slaapgebrek, stress, werkdruk en werk in het algemeen. Om dit alles zo goed mogelijk in kaart te brengen kan de therapeut met u in gesprek gaan hierover en samen met u zoeken naar een oplossing en behandeling.

Tips voor het voorkomen van rugklachten

Zorg voor variatie in beweging/houding. De rug is niet gemaakt om alleen maar te zitten of te staan. Zorg voor voldoende variatie in houding en beweging.

Doe regelmatig oefeningen om de rugspieren te versterken en de flexibiliteit te vergroten.

Gebruik uw rug! Bij preventie wordt vaak gewaarschuwd voor bewegen als zijnde een risico voor rugklachten. Uit onderzoek blijkt echter dat het vermijden van belastingen uit angst voor rugklachten , de kans op chronische rugklachten groter maakt!

Rugklachten ontstaan vaak na activiteiten die u niet gewend bent om te doen, of lang niet heeft gedaan. Denk aan de tuin waar u na een lange winter direct weer een hele dag mee aan de slag gaat. Probeer belastingen rustig in tijd wat op te bouwen. Dit geld ook voor bijvoorbeeld sportactiviteiten.

Let op uw lichaamsgewicht en algemene gezondheid! Een slechte conditie/ gezondheid is ook een risicofactor voor rugklachten.

Bij Axon fysiotherapie bieden we gespecialiseerde behandelingen en advies om rugklachten te verminderen en te voorkomen. We passen diverse behandeltechnieken toe, zoals manuele therapie in de vorm van manipulaties en mobilisaties, massage/dry needling, houdingsadvies en oefentherapie, om uw herstel te bevorderen en uw rug weer gezond en pijnvrij te maken. Daarnaast kijken we naar alle factoren die een rol spelen bij langdurige rugklachten en bieden we educatie en begeleiding om tot een passende oplossing te komen.

Heeft u met spoed fysiotherapie nodig?

Wij ruimen dagelijks tijd in voor spoedgevallen.
Bel 058 254 22 83 voor een afspraak.

Meer specialisaties

Axon Fysiotherapie heeft naast het behandelen van rugproblemen ook andere specialisaties. Klik op een van de blokken om er meer over te lezen.

McKenzie therapie

  • Therapie bij rug- en nekpijn
Ga naar McKenzie therapie

Chronische pijn

  • Samen werken naar een oplossing voor u
Ga naar Chronische pijn

Fysiotherapie bij duizeligheidsklachten

  • Om duizeligheid te verminderen
Ga naar Fysiotherapie bij duizeligheidsklachten

Revalidatie na Covid-19 / Corona

  • om weer op kracht te komen na besmetting van Coronavirus
Ga naar Revalidatie na Covid-19 / Corona

BewegingsKeten Therapie

  • om pijnvrij te bewegen
Ga naar BewegingsKeten Therapie

Revalidatie en training

  • bij langdurig bestaande lichamelijke klachten
Ga naar Revalidatie en training

Manuele therapie

  • Bij pijnlijke gewrichten
Ga naar Manuele therapie

Dry needling

  • Bij spierverhardingen
Ga naar Dry needling