skip to Main Content
schouder en fysio axon

Schouderpijn

De schouder is een ingewikkeld gewricht. De schouder heeft een grote gewrichtskop en een kleine gewrichtskom. De arm en hand moeten alle kanten op kunnen bewegen en daarom moet de schouder een grote bewegingsuitslag hebben. Zoals je ziet zit boven het schoudergewricht nog een dakje, gevormd door een uitsteeksel aan de voorkant van het schouderblad, een deel van het sleutelbeen, een slijmbeurs en diverse pezen die de arm alle kanten uit moeten zwaaien. Het sleutelbeen en de ribben moeten flexibel mee kunnen bewegen d.m.v. gewrichtjes aan de uiteinden. De schouder beweegt samen met de bovenrug en nek.

Afspraak maken

Oorzaken van pijn aan enkel en voet

Je kunt je voorstellen dat schouderpijn dus ook veel oorzaken kan hebben. Een pees of een slijmbeurs onder het schouderdakje kan geblesseerd raken. Rondom het gewricht zit een kapsel (een kapsel geeft stevigheid aan het gewricht en produceert smeervloeistof), dat kan bij een blessure ook veel pijn geven.

Omdat de schouder een grote kop heeft en een kleine kom kan de schouder ook gemakkelijk “luxeren”, de kop gaat dan bij een ongeluk of val uit de kom. Bij sporten bv kan dat gebeuren.

 • Peesontsteking: Doordat de schouder een grote mate van bewegelijkheid heeft en veel pezen door een kleine ruimte moeten tijdens bewegen is de kans dat de schouder blesseert betrekkelijk groot. Bij bovenhandse activiteiten o.a. bij tennis en volleybal zie je dikwijls dergelijke blessures.
 • Slijmbeursontsteking: Om dezelfde reden als bij de peesontsteking kan de slijmbeurs in de schouder ook ontstoken raken. Een slijmbeurs kun je je voorstellen als een kussentje met vocht die tussen de pezen en het bot zit om schuring zoveel mogelijk te voorkomen. Een slijmbeursontsteking is erg pijnlijk, en zorgt voor problemen bij bovenhandse activiteiten en bij liggen op de schouder.
 • Frozen shoulder: Bij een frozen shoulder is het schouderkapsel ontstoken. Daardoor wordt de schouder pijnlijk en erg stijf. Het duurt langer dan 6 maanden. Het is een erg vervelende aandoening maar gaat altijd over.
 • Triggerpoints: Triggerpoints zij spierknopen die veel pijn in en rond de schouder kunnen geven.

Onderzoek en behandeling bij Axon Fysiotherapie

Er wordt een uitgebreid onderzoek gedaan naar de nek, schouder en arm. Daarbij wordt gekeken of het om een pees of slijmbeursontsteking gaat, of er sprake is van een frozen shoulder en of er bewegingsbeperkingen in de nek zijn die van invloed zijn op de schouderpijn. Er wordt uitgebreid onderzoek naar het bestaan van triggerpointsgekeken..

De behandeling is altijd gericht op het herstel van normaal bewegen. Met manuele therapie kan de fysio/manueel therapeut herstel bevorderen van gewrichten in de nek en schouder. Pijnlijke pezen en spieren worden behandeld met lokale massage. Triggerpoints kunnen ook met dry needling worden behandeld bij Axon Fysiotherapie.

Oefentherapie is bij schouderklachten essentieel. Oefeningen thuis en soms training in onze oefenzaal zijn van groot belang bij het herstel van de schouderfunctie.

Schouderklachten zijn ingewikkeld , maar na een goed onderzoek en behandeling bij Axon Fysiotherapie bent u weer goed in staat om de activiteiten waarin u beperkt was weer gewoon uit te voeren.

Symptomen schouderpijn

Pijn aan het ronde buitenste deel van schouder

Pijn richting pols

Pijn richting elleboog 

Bovenhandse bewegingen tijdens werk en sporten zijn pijnlijk

Heeft u met spoed fysiotherapie nodig?

Wij ruimen dagelijks tijd in voor spoedgevallen.
Bel 058 254 22 83 voor een afspraak.

Meer specialisaties

Axon Fysiotherapie heeft naast het behandelen van schouderklachten ook andere specialisaties. Klik op een van de blokken om er meer over te lezen.

McKenzie therapie

 • Therapie bij rug- en nekpijn
Ga naar McKenzie therapie

Chronische pijn

 • Samen werken naar een oplossing voor u
Ga naar Chronische pijn

Fysiotherapie bij duizeligheidsklachten

 • Om duizeligheid te verminderen
Ga naar Fysiotherapie bij duizeligheidsklachten

Revalidatie na Covid-19 / Corona

 • om weer op kracht te komen na besmetting van Coronavirus
Ga naar Revalidatie na Covid-19 / Corona

BewegingsKeten Therapie

 • om pijnvrij te bewegen
Ga naar BewegingsKeten Therapie

Revalidatie en training

 • bij langdurig bestaande lichamelijke klachten
Ga naar Revalidatie en training

Manuele therapie

 • Bij pijnlijke gewrichten
Ga naar Manuele therapie

Dry needling

 • Bij spierverhardingen
Ga naar Dry needling